PREŠOV: Klesá záujem o štúdium klasických remesiel

31.08.2009 Prešov

Do prvého ročníka stredných škôl v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) nastúpi v tomto školskom roku približne 8100 študentov.
Presný počet však bude spresnený až po tom, keď študenti skutočne nastúpia a školy budú mať presný prehľad. Uviedol to dnes vedúci odboru školstva PSK Karol Lacko. Ako povedal, v uplynulom školskom roku študovalo v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK 38.015 žiakov.
\"Najväčší pokles počtu žiakov zaznamenajú stredné odborné školy. To znamená, že budeme pre ďalšie obdobie uvažovať s racionalizáciou a znižovaním počtu škôl. Trend rušenia poprípade zlučovania stredných škôl bude pravdepodobne pokračovať aj naďalej. V prípade racionalizácie študenti majú na výber dosť škôl, ktoré majú rovnaké zameranie, \" spresnil Lacko. Kapacity väčšiny škôl sú väčšie ako reálny záujem žiakov či ich rodičov. Naďalej pokračuje v školách boj o žiaka, čo mnohé školy núti vytvárať nové odbory, ktoré dajú budúcim absolventom škôl väčšie možnosti uplatniť sa v praxi.
\"K 30. júnu PSK v školách a školských zariadeniach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti zamestnával 4409 zamestnancov, z toho 3157 pedagogických zamestnancov a 1252 nepedagogických zamestnancov, \" dodal vedúci odboru školstva.
PSK ako zriaďovateľ 88 škôl a ŠZ vyhlásil v apríli 2009 výberové konania na miesto riaditeľov 39 škôl a školských zariadení, ktorým sa k 30. júnu skončilo 5-ročné funkčné obdobie. Vo funkciách skočilo 11 riaditeľov, z toho 4 sa rozhodli pre ďalšie obdobie nekandidovať.
\"Školy v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK boli veľmi úspešné v niekoľkých projektoch. Išlo napríklad o projekt Operačný program Vzdelávanie – Interaktívne vyučovanie – moderná forma vzdelávania. Cieľom tohto projektu bola modernizácia a zefektívnenie vzdelávacieho procesu vyučovania interaktívnou metódou. Ďalej môžem spomenúť projekty Vráťme šport do škôl a Otvorená škola, Jazykové laboratória, Elektronizáciu a revitalizáciu školských knižníc, školských internátov a školského stravovania a podobne, \" spresnil Lacko. Podľa neho do oblasti vzdelávania smeruje najväčšia časť rozpočtu PSK, až 67,2 milióna eur (2,03 miliardy. Sk).
\"Napriek tomu musím smutne konštatovať, že hoci majú školy v pôsobnosti PSK širokú ponuku študijných možností, ostanú triedy prvých ročníkov klasických remesiel prázdne. Trh práce si vyžiadal zrušenie nezaujímavých odborov a vytvorenie nových. Doteraz najväčší záujem bol o informatiku, elektrotechniku, gymnáziá, hotelové a obchodné akadémie. Záujem bol aj o kuchárov, čašníkov a kaderníčky. Z nových odborov zaradených do siete sú to: manažér predaja a prevádzky autoservisu, manažment regionálneho cestovného ruchu, služby v cestovnom ruchu, prevádzka strojov a zariadení, mechanik počítačových sieti, mechanik elektrotechnik. Priebežne sa staré odbory inovujú alebo nahrádzajú novými, \" doplnil Lacko.
 

Vyberte región